P. PEKARČÍK: Kvôli Zamatovým teroristom sme veľmi dlho sedeli na ÚPN

04.10.2013 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - Tento týždeň vstúpili oficiálne do slovenských kín Zamatoví teroristi. Myšlienka vytvoriť tento dokumentárny film sa zrodila v hlave Pavla Pekarčíka ešte počas jeho štúdia dokumentárnej réžie na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Pôvodná koncepcia projektu však vyzerala úplne inak než tá dnešná. Najprv to mal byť film o "nešikovných" miestnych teroristoch a skutočných zahraničných profesionáloch, ktorých cvičili v táboroch v bývalom Československu. Po rokoch sa však pôvodný zámer, s ktorým do projektu išli Pavol Pekarčík a Ivan Ostrochovský, zmenil. Navyše začal na filme, ktorých rozhodne nemožno považovať za klasický dokument, aj tretí režisér a producent Peter Kerekes.

Režisérska trojica napokon nespravila film o terorizme, ani o teroristoch. Vznikol skôr úsmevný film o láske a o romantikoch. Trojicu hrdinov minulej doby - Stana, Františka a Vladimíra, ktorých spája gesto nesúhlasu s realitou 80. rokov a odsúdenie podľa paragrafu 93 - za teror (aj keď nikoho nezabili, ani nezranili), snímka ukazuje v súčasnej situácii a s divákom zdieľa ich dnešný stav, problémy a postoje.

Zaujímavo pôsobí časozberný záznam osoby Stanislava Kratochvíla, ktorý je v Seredi známy historkou o tom, že keď tam bola socialistická hviezda Alla Pugačevová, ukradol jej kožuch a parochňu. "Bol to taký seredský macho. Naraz vidíte chlapíka, ktorý predtým chcel zrušiť prvý máj, chcel vyhodiť do vzduchu tribúnu a teraz obkladá bytovky. To je zaujímavá vec na tom filme - ako sa tí hrdinovia minulej doby správajú teraz," poznamenal Pavol Pekarčík.

V rozhovore pre TASR režisér a producent ďalej prezradil, ako sa vlastne tvorcovia filmu dostali k "zamatovým teroristom". Politického väzňa Františka objavil Pekarčík v lokálnych novinách v Poprade. "Zohnal som naňho číslo. Bol som prekvapený, že je mladý. Chcel som vidieť politického väzňa a chcel som sa ho pýtať," vysvetľuje svoju študentskú zvedavosť a stretnutie s Františkom Bednárom režisér. "A Fero sedel so Stanom Kratochvílom a vedel o Hučínovi. Čiže on nám povedal tie prípady z hlavy. Aj tak sme museli veľmi dlho sedieť na Ústave pamäti národa a skenovať spisy a robiť s tým poriadky. Boli sme oficiálni bádatelia ÚPN a čítali sme si 800-stránkové spisy o každom," priznal Pavol Pekarčík a na otázku, prečo by si mali diváci pozrieť jeho film, zareagoval slovami: "Aby videli niekoho, kto zdvihol riť a skúsil niečo urobiť, čokoľvek. Katolícky disent robil to, že vydával nejaké spisy, distribuoval knižky po Slovensku. Títo borci vyhodili niečo do vzduchu. Je to iba rozdiel formy."

Zamatových teroristov v svetovej premiére uviedol Medzinárodný filmový festival Karlove Vary 2013. Film tam získal cenu Federácie filmových kritikov (FEDEORA), vidieť ho mali možnosť aj návštevníci tohtoročného Cinematiku v Piešťanoch. Do kinodistribúcie ho od 3. októbra prináša distribučná spoločnosť Filmtopia. Film bude možné vidieť v jednosálových kinách, kultúrnych centrách aj v sieti multiplexov Cinemax až do decembra. Na viacerých premietaniach sa zúčastnia režiséri aj protagonisti.
 
 
 

Vyberte región